Dieta w zaawansowanym wieku
Osoby w zaawansowanym wieku powinny odżywiać się przede wszystkim zdrowo.
Warto zauważyć, iż u seniorów szczególnie groźny będzie niedobór pewnych witamin. Dla przykładu: niedobór wapnia i witaminy D sprzyja pojawieniu się osteoporozy, a także nieprawidłowości w zakresie gospodarki wapniowej. Dlatego też osoby starsze powinny jeść dużo ryb, jajek, nabiału. Wskazane będzie tez spożywanie masła. Do diety wprowadzić warto zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe - są one źródłem kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za prawidłową regeneracje organizmu, minimalizuje pojawienie się niedokrwistości. W diecie seniorów nie powinno zabraknąć produktów bogatych w potas i magnez (np. banany, pomidory, kakao, woda mineralna), a także żelazo (np. szpinak, fasola). Wskazane będzie spożywanie kilku porcji warzyw i owoców dziennie. Bardzo korzystnie na funkcjonowanie mózgu wpływają orzechy. Posiłki mogą być małe, ale stosunkowo częste. Dobrze byłoby jeść cztery, pięć razy dziennie, a także pic dużo wody. Dieta nie może być monotonna. Ograniczyć natomiast warto produkty bardzo kaloryczne, a także będące skupiskiem pustych kalorii (na przykład chipsy). Zrezygnować należy z dużej ilości słodyczy, a także potraw obciążających przewód pokarmowy.