Kuchnia prosto z Italii
Kuchnia włoska to bogactwo ciekawych smaków, aromatów. Jest to kuchnia kolorowa, zdrowa i wyjątkowo smaczna. Wbrew pozorom wcale nie jest ona jednorodna. W poszczególnych regionach spotkać możemy bardzo zróżnicowane sposoby podania poszczególnych posiłków.
W kuchni włoskiej wyróżnić możemy pewne etapy w zakresie podania obiadu. Pierwszym z nich będzie antipasti. Są to tradycyjne włoskie przystawki, które maja za zadanie zaspokoić tylko i wyłącznie pierwszy głód. Tak na prawdę pobudzają apetyt i sprawiają, że oczekiwanie na posiłek właściwy jest bardziej przyjemne. Obiad składa się najczęściej z zupy i dania głównego. Może to być danie mączne, rybne, składające się z owoców morza. Możliwości jest na prawdę wiele. Po smacznym i sytym obiedzie przychodzi czas na deser. Trzeba przyznać, że włosi potrafią przyrządzać doskonałe desery.